Marco Borsato 25 jaar: Meer dan Ik Alleen

Marco Borsato 25 jaar: Meer dan Ik Alleen

Het verhaal van Marco Borsato is een rijk en uniek verhaal. Een verhaal van een 23-jarige jongen die bij toeval meedeed aan de Soundmixshow en daar zo opviel dat hij deze uiteindelijk won. Deze 6-delige documentaire-reeks waarvan elke aflevering een uur duurt is genomineerd voor de Gouden Televizier Ring. Binnenkort verschijnt deze reeks op DVD.

Als documentairemaker was een van mijn belangrijkste doelen om de binnenkant van zijn carrière te laten zien en vooral te laten zien dat hij een gewone man is die buitengewone dingen doet. Een man die van alles tegenkomt dat jij en ik ook tegenkomen. Verlangen, schuld, schaamte, verlies, groot geluk, verraad, etc. Als ik alleen maar de buitenkant had belicht was het wel erg lonely aan de top geworden en eigenlijk niet zo interessant. Ik wilde dat de kijker zich kon verhouden tot de megaster. Net zoals ik me wilde kunnen verbinden en meereizen met wat hij ervaart en doet. Dan heb je mij.

Deze documentairereeks is afgerond.

Als u geïnteresseerd bent in deze documentaire klik dan hieronder om in een vogelvlucht een indruk te krijgen van de documentairereeks.

Meer over de documentaire

Om dit verhaal te vertellen is met ruim 90 mensen gesproken. Mensen die ieder, op hun eigen manier, met hun eigen taak, getuige zijn geweest van deze opmerkelijke carrière van uiteindelijk de allergrootste artiest van Nederland. Vele mensen hebben daar een rol in gespeeld en uiteindelijk is het een kleine groep mensen geweest die 25 jaar lang onderdeel zijn geweest van dit jongensavontuur. Bijvoorbeeld zijn gitaristen Rob Winter of Giovanni Caminita. Ook zij vertellen wat het voor hen heeft betekent en wat zij allemaal hebben meegemaakt de afgelopen 25 jaar.

De veelvoud van mensen met wie is gesproken levert een uniek en bijzonder verhaal op. Ervaringen en anekdotes die nooit eerder aan bod zijn geweest. Verhalen achter grote hits als Margherita, De Waarheid, De Speeltuin en Rood. Dit laatste nummer zorgt uiteindelijk voor een breuk in de samenwerking tussen Han Kooreneef en John Ewbank. Natuurlijk zijn er ook niet eerder vertoonde backstage beelden van intieme en kwetsbare inzing-sessies. Beelden die nooit eerder naar buiten zijn gebracht. Bijvoorbeeld van Margherita in 1995.

De broer van..

Armando Borsato, Marco’s jongere broer vertelt vanuit zijn plek hoe de carrière van Marco is gegaan. Armando is vanaf het allereerste uur betrokken geweest bij Marco’s carrière. Volgens henzelf en volgens vele anderen zijn deze twee broers van grote betekenis voor elkaar en kan de een niet zonder de ander. Nooit eerder heeft Armando zich laten interviewen over zijn rol als ‘de broer van‘, maar voor deze lange documentaire wilde Armando graag meewerken. Armando is een meesterverteller, maar zou voor geen goud willen ruilen met zijn broer: “Ik word al nerveus als er 10 mensen naar mij kijken”.

Tekstschrijvers en nummer 1 hits

En natuurlijk niet te vergeten Marco’s vaste producer John Ewbank. John is vanaf het allereerste Italiaanse album betrokken geweest bij Marco’s carrière. John was backing vocal op dit eerste album en had toen nog geen idee dat hij uiteindelijk met Marco verantwoordelijk zou worden voor vele nummer 1 hits. Ook zijn getuigenis komt uitgebreid aan bod. Maar ook het spanningsveld tussen hen beide.

Waar haalt John de inspiratie vandaan en wat betekent het succes voor hem? En hoe voelt het om met de druk en verwachting om te gaan. Van Marco en van het publiek. Zoals Trijntje Oosterhuis zegt; “ Ga er maar aan staan, mijn hemel…“. Er is 25 jaar lang materiaal verzameld en dat heeft unieke beelden opgeleverd, variërend van de allereerste clip van Marco Borsato uit 1990, tot de allereerste schrijfsessies met Han Kooreneef, Leo Driessen en John Ewbank. Han en Leo zijn de schrijvers van Marco’s allereerste grote nummer 1 hit Dromen zijn Bedrog. Een hit die uiteindelijk in het Guinness Book of Records belandt. Ook de tweede nummer 1 hit die daar direct op volgde - Waarom nou jij – is van de hand van Leo en Han. Ook zij vertellen hoe deze nummers zijn ontstaan en hoe dit onverwachte succes voor hen was. Maar ook tot grote verwarring leidde. Wie zijn deze tekstschrijvers? Wat was hun persoonlijke verhaal dat heeft geleid tot deze nummers?

War Child

Ook de betrokkenheid met War Child komt aan bod. Marco’s vele reizen die uiteindelijk de inspiratie zijn voor een ander groot avontuur; de speelfilm Wit Licht. Een film die vooraf door de Nederlandse recensenten geen kans kreeg, maar internationaal tot een succes en een staande ovatie op het filmfestival in Cannes leidde. Een ovatie waarbij Marco emotioneel brak.

Hoogte- en dieptepunten

In dit verhaal komt aan bod welke toevallen en scharniermomenten er zijn geweest in de afgelopen 25 jaar. Maar ook de moed en de angst die daarbij kwamen kijken. Zichtbaar wordt wat er gebeurt op tours en ook wat er mis gaat? Soms heel erg mis. Een onthullende documentaire waarin de hoogtepunten maar ook de dieptepunten aan bod komen. Voor het eerst wordt openhartig door alle getuigen verteld wat er in de dagen tijdens het faillissement is gebeurd. Maar ook wat het met hen persoonlijk deed. Marco deelt openhartig hoe het voor hem was dat het bedrijf waar hij 20 jaar lang al zijn tijd, zijn geld en zijn liefde in had gestopt uiteindelijk failliet ging. Maar dat het grootste verlies zit in het verlies van vriendschappen. De onvoorwaardelijkheid die zij naar elkaar hadden uitgesproken. En dat zij op elkaar zouden passen.

Er zijn nooit eerder vertoonde pijnlijke beelden van achter de schermen bij de persconferentie waarbij Marco brak. Een persconferentie die plaatsvond in de poptempel Paradiso waar ooit de allereerste succesvolle tour De Waarheid van Marco is gestart. Deze allereerste theatertour uit 1998 waarbij alle theaters in een mum van tijd waren uitverkocht en werd geopperd om misschien af te sluiten in Ahoy. Waarbij Marco zich afvroeg of het niet te arrogant was om ook dat nog eens te willen? Uiteindelijk werd het 10 x een uitverkocht Ahoy.

Dromen

In een interview uit 1995 spreekt Marco voorzichtig de ambitie uit dat hij naast de vele optredens in discotheken en kleine zaaltjes, weleens droomt van wat grotere optredens. Niet wetende dat hij uiteindelijk 15 keer voor 50.000 man publiek in de Kuip zal optreden. En 10 avonden voor een uitverkocht Gelredome. Bij sommige optredens zie je soms nog steeds de verwarring en het ongeloof op Marco zijn gezicht. Wie had dat toen gedacht?

Marco kijkt natuurlijk zelf ook terug op zijn carrière en vertelt dat hij toen al, 25 jaar geleden, bij elk optreden wat hij deed, wat extra’s toevoegde met zijn bellenblaasmachine en sambaballen. Omdat hij vond dat een optreden ook een stukje entertainment moest zijn: “Uiteindelijk heb ik dat verfijnd”. Deze weg tussen de bellenblaasmachine en Marco vliegend over het publiek in Gelredome is een verhaal dat iedereen zal raken en vooral zal inspireren. Een opmerkelijk en intrigerend verhaal dat recht doet aan het levensverhaal van Nederlands grootse artiest maar ook recht zal doen aan velen die aan deze carrière hebben bijgedragen. Zoals Marco Borsato zelf zegt in deze documentaire: “Marco Borsato is veel meer dan ik alleen“.

Credits documentaire

Geproduceerd door
Media Luna Tell A Story

Samenstelling & Regie
Nathalie Toisuta

Productie/redactie
Jasinka Rosenmöller
Robin Melsen
Camiel van den Boogaard
Martijn Horbach
Sonja Werners
Tina Willekes Scoon

Interviews
Nathalie Toisuta
Jasinka Rosenmoller
Simone van Heemskerk

Camera
Joost van Herwijnen
Rick Davids
Jeroen van de Berg
Vincent de Ruiter
Marco Hoogenboom
Geert Buitenhuis
Job Groenewege

Geluid
Simone Galavazi
Frank de Meere
Boycke Bruinhard

Editor
Igor de Keijzer

Vormgeving
Tim Hoogeveen

Met dank aan
Astrid Wisman

Stagiaire
Melaku de Bruyn

Productieperiode
juni 2006 – mei 2015

In opdracht van
Muscia E Bookings & RTL 4