Mensen Zoals Jij en Ik

Mensen Zoals Jij en Ik

Deze titel is de proloog van elke aflevering. Wij zijn allemaal mensen zoals jij en ik. Met geen enkele uitzondering. Ook al denken wij soms dat wij de éne uitzondering zijn. Wij zijn allemaal mensen met universele verlangens naar geluk, verbinding; het liefst voor eeuwig en altijd. Bang voor verlies en het bijkomend verdriet. Ook nieuwsgierig en benieuwd. Beiden komen voor in de serie Mensen Zoals jij en Ik. Alle mensen struggelen met hetzelfde. In al onze verhalen, in boeken, gedichten, muziek en films zitten vertalingen van deze universele struggles waarin wij onszelf herkennen én verkennen. Benieuwd of nieuwsgierig naar de verhalen van de ander en de afloop. En daarmee misschien wel op zoek naar het verhaal over én van onszelf?

De kleine en toegankelijke verhalen die fonkelen als diamantjes:

Verhalen waar wij van genieten, glimlachen, onszelf in herkennen (of in de spiegel kijken) en waartoe we ons kunnen verhouden. Alleen loopt het verhaal altijd anders af dan we gedacht hadden. Zo is er altijd een verrassend einde. Met een twist halverwege waardoor we blijven kijken. Waarmee we op een ander been worden gezet. Een ander perspectief krijgen. Niet moraliserend. Maar met een grote óf kleine glimlach.

Hoe zat het ook alweer met die oude serie in de jaren 80?

Wat velen zich herinneren was dat de verhalen uit de serie Mensen Zoals jij en Ik een zekere rust, warmte, liefde én verbazing uitstraalden. En velen herinneren zich díe éne hoofdrolspeler in verschillende situaties: Kees Brusse. Hij was de beminnelijke, vriendelijke man die én op de voorgrond én op de achtergrond kon zijn. Maar zijn aanwezigheid gaf een soort rust en vertrouwen. Die ene keer was hij de taxichauffeur, dan weer de postbode die (eigen) brieven bezorgt bij eenzame mensen. De inbreker die spijt krijgt. De rijinstructeur, de trambestuurder, etc.. In totaal zijn er toen, in de 80’er jaren, 32 verhalen gemaakt. Verhalen tegen de achtergrond van gewone, alledaagse situaties die iedereen kent en waar de gewone ontmoetingen en gesprekken plaatsvinden.

De betekenis van kleine én grote verhalen:

Wij mensen krijgen niet genoeg van verhalen. Al eeuwenlang. Het is universeel en tijdloos. Het lost misschien wel het verlangen in van mensen om het leven vást te pakken en te begrijpen. Misschien wél om andere, nieuwe mensen te leren kennen. Die hetzelfde zijn maar misschien ook wel nét anders. Want daar zijn we ook ontzettend nieuwsgierig naar; waarin en waarom is de ander nét anders? Verhalen kunnen ons ook verbinden! Vertel mij een verhaal. Waardoor ik geraakt wordt. Waar ik vrolijk van word. Waar ik hoop van krijg. Zin in de dag. Zin in het leven. Zin in de mensen om me heen. En mijzelf in herken, mijzelf kan vinden, of mijzelf kan ophalen. Verhalen van allerlei mensen in allerlei situaties waardoor ik de wereld om mij heen kan plaatsen en mijn eigen plek daarin.

De oude én de remake serie: Mensen Zoals Jij en Ik:
in de wereld van vandaag de dag

De wereld is in ritme, dynamiek en uitdagingen enorm veranderd sinds die eerste serie in de jaren 80. Het zou misschien te makkelijk zijn om te zeggen dat de wereld nu complexer is geworden want misschien ervoeren de mensen van toen de wereld ook als complex?

Wat er wel veranderd is, is de samenstelling van Nederland. Waardoor er ook andere verhalen bij zijn gekomen. Kleurrijker zijn geworden. Het zijn verhalen over identiteit, kleur, cultuur en eigen. Verhalen die vertellen hoe de wereld van anderen mensen er uit ziet. Hoe zij naar de universele vraagstukken kijken en welke antwoorden zij daarop geven. Hoe deze verhalen ons inspireren, verwonderen, verwarren en soms ook uitdagen om in verbinding te blijven. Maar vooral ons niet moeten verblinden door wat vaak op het eerste gezicht er anders uit ziet. Anders aanvoelt. Misschien zelf soms onherkenbaar of bedreigend lijkt. De serie Mensen Zoals jij en Ik - kan hierin een enorm krachtige verbinding en middel in zijn! Media Luna is van plan om een re-make te maken van deze serie met de mensen van nu.

Juist nu moeten wij élkaar verhalen vertellen die ons eraan herinneren dat wij allemaal Mensen zijn Zoals Jij en Ik. Waarin we elkaar ontmoeten. In de verwondering en in de verwarring. Maar vooral in de herkenning.