Reizende Tentoonstelling Molukkers in Nederland

Reizende Tentoonstelling: In Twee Werelden | Molukkers in Nederland

De Reizende Tentoonstelling vertelt de geschiedenis van de Molukkers via wisselende perspectieven. Hoe en waarom kwamen zij in Nederland terecht? En hoe is het hen daar vergaan. Een reis van het verleden naar nu.

Lees meer op de officiële website

Vaak vinden we in de geschiedenisboeken maar één perspectief terug waarmee wij vervolgens ons wereldbeeld inkleuren. In de Reizende Tentoonstelling treft u niet dat éne verhaal aan. Dat éne verhaal dat recht doet aan de hele geschiedenis en waarin de waarheid zit. Naar ons idee bestaat dat éne verhaal niet. Er zijn verschillende waarheden die naast elkaar bestaan. Er zijn verschillende perspectieven. Perspectieven die allen een eigen waarheid hebben over dezelfde gebeurtenissen. Gebeurtenissen die beleefd worden op verschillende plekken. Door verschillende generaties.

Perspectieven die allemaal een eigen waarheid tonen. Wij maakten voor deze tentoonstelling een keuze in perspectieven maar er zijn er vast nog meer. Soms zullen perspectieven schuren, omdat ze een ander beeld van de geschiedenis schetsen dan u kent. We nodigen u uit om nieuwsgierig te worden naar die andere kant.

Deze Reizende Tentoonstelling bestaat uit 6 zeecontainers. Iedere zeecontainer bevat een eigen thema en behandelt een periode uit de Molukse geschiedenis. Ieder thema nodigt u uit om vanuit verschillende perspectieven terug te kijken op bekende en onbekende gebeurtenissen uit de geschiedenis. De tentoonstelling biedt u een nieuwe ervaring waarbij u geprikkeld wordt om uit uw eigen bubbel te treden en open te staan voor nieuwe verhelderende perspectieven.

Daarnaast komt men erachter dat naarmate de tentoonstelling vordert, en we dus ook steeds meer in de recente geschiedenis komen, de verhalen dichter bij elkaar komen te liggen. Men raakt immers steeds meer gewend aan de aanwezigheid van Molukkers in Nederland en de Molukkers steeds meer geïntegreerd in de Nederlandse samenleving waardoor de gemeenschappelijke geschiedenis toeneemt. Ter illustratie van dit principe worden u door de gehele tentoonstelling aan de hand van persoonlijke audiofragmenten en portretten voorgesteld aan Molukse rolmodellen. Naar het boek 'ROLE MODELS' van Ed Leatemia.