Reizende Expositie Molukkers in Nederland

Reizende Expositie Molukkers in Nederland

De bezoeker krijgt aan het begin van de expositie een rol toegewezen. Hij is bijvoorbeeld:

  1. Een autochtone Nederlander;
  2. Een KNIL militair met zijn gezin;
  3. De kinderen van deze KNIL militair;
  4. De verantwoordelijke minister;

Alle vier de rollen hebben een eigen waarheid over de aanwezigheid van de Molukkers in Nederland.

Door middel van audiotours krijgt iedereen het specifieke verhaal te horen vanuit het oogpunt van de toegewezen rol. Er zijn dus ook vier, verschillende, verhalen, allen verteld vanuit de eigen invalshoek. De bezoeker weet dus niet wat de andere bezoekers horen. Om hierachter te komen moeten ze met de ander in gesprek gaan.  Dat kan met een bekende zijn maar ook met een andere museumbezoeker. Iedereen is nieuwsgierig dus de kans is groot dat zodra men erachter komt dat de verhalen verschillen, men wil weten hoe de andere perspectieven verschillen van hun ‘eigen’ verhaal.

Doordat men in gesprek gaat over de verschillen tussen de verhalen zal er meer begrip ontstaan voor de andere perspectieven en de verschillen met het eigen perspectief. Een rijke ervaring. Deze expositie benadrukt zodoende ook de verschillende indrukken die mensen krijgen van eenzelfde gebeurtenis. Het verhaal van de Molukkers is een historisch verhaal waarover nog veel uit te zoeken en te ervaren is. Het leert ons ook hoe terrorisme vandaag de dag kan ontstaan.

Daarnaast komt men erachter dat naarmate de expositie vordert, en we dus ook steeds meer in de recente geschiedenis komen, de verhalen dichter bij elkaar komen te liggen. Men raakt immers steeds meer gewend aan de aanwezigheid van Molukkers in Nederland en de Molukkers steeds meer geïntegreerd in de Nederlandse samenleving waardoor de gemeenschappelijke geschiedenis toeneemt. Ter illustratie van dit principe kan de expositie eindigen bij een beeld dat voor iedere waarnemer hetzelfde zal zijn: Giovanni van Bronckhorst die scoort tegen Uruguay tijdens het WK van 2010.