Mijn twee werelden

Bovenstaande foto is van het Molukse kamp in Plasmolen waar mijn vader woonde en waar ik ook ging wonen toen ik geboren werd.

Foto is eigendom van de collectie van het Moluks Historisch Museum.

Mijn twee werelden

Ik, Nathalie Toisuta, ben uit 2 verschillende werelden geboren. Nederlands Indië met de Molukken en Nederland. Misschien wel drie verschillende culturen en systemen?

Aankomst in Nederland


In 1951 verliet mijn vader, 10 jaar oud, samen met 12.500 andere Molukse gezinnen, Indonesië. Met de verwachting dat zij na een paar maanden zouden terugkeren als Nederland uit de onderhandelingen was met de nieuwe Indonesische regering en de Molukkers een eigen staat zouden krijgen. Bij aankomst in Nederland kregen de Molukse KNIL militairen te horen dat ze uit het leger waren ontslagen. Opeens was iedereen werkloos geworden. Het voelde voor de militairen, als verraad. Zij hadden altijd klaargestaan voor Nederland, en nu werden ze door datzelfde land afgedankt. Uiteindelijk bleek dat Nederland ook haar belofte niet kon waarmaken om de Molukkers een onafhankelijke staat te geven waardoor zij nooit meer zijn teruggekeerd en voorgoed in Nederland moesten blijven.

Mijn vader ontmoette na een aantal jaren mijn Nederlandse moeder. Zij trouwden 14 jaar nadat mijn vader, als 10-jarige jongen in Nederland, aankwam. Zij kregen drie dochters waarvan ik de middelste ben.

Mijn 2 culturen

“ Je persoonlijke verhaal wortelt in het verhaal waar je uit voortkomt. Je blijft verbonden met je systeem van herkomst, met de plek waar je opgroeide, met wie er aan de wieg van je verhaal stonden. Met de mensen die er waren en ontbraken. Met de geest van je voorouders, met hun geschiedenis en de lessen zij leerden; met het land en de cultuur van oorsprong.“

- Fragment uit het boek Het Helende Verhaal

Tekening is gemaakt door Tina Scoon. Zie voor meer info: www.partofthesystem.com