The Last Supper

De dood is van ons allemaal

De dood is volop aanwezig in onze samenleving. Het is wezenlijk onderdeel van het leven. Het is iets dat velen van ons bezighoudt, die eindigheid, een belangrijke drijfveer, bewust of onbewust. Wij hebben niet het eeuwige leven en daardoor is er een verlangen om dit leven stevig vast te pakken. Maar uiteindelijk hebben we het ook los te laten. En daar gaat dit programma over; vastpakken en loslaten. En hoe laat je los? Hoe kun je (iemand laten) gaan?

In de programmareeks van Het Laatste Avondmaal nodigt de hoofdpersoon, die stervende is, een aantal mensen uit met wie hij zijn/haar laatste avondmaal wil beleven. Alle gasten die aanschuiven bij Het Laatste Avondmaal doen dat allemaal met hun eigen overwegingen en op hun eigen manier. Sommigen hebben daar een bepaald ritueel voor, anderen weer helemaal niet. De een deelt graag een persoonlijk verhaal, de ander een mooie boodschap. Mensen sterven zoals ze geleefd hebben, dus wat ter tafel komt en wat van belang is voor de persoon die stervende is, zal sterk van elkaar verschillen. De gasten bespreken met de presentator van tevoren wat hun bijdrage zal zijn op die bijzondere laatste maaltijd van de hoofdpersoon.

De laatste fase van het leven brengt een unieke persoonlijke levenswijsheid met zich mee. Een wijsheid die gedeeld kan worden tijdens Het Laatste Avondmaal. Een wijsheid die eerlijk is, waar niets meer opgehouden hoeft te worden, waar misschien maskers afgaan. Waar je gaat delen wat het leven voor jou betekent heeft. De gasten delen wat zij nog te vragen of te zeggen hebben. Als kijker wordt je meegenomen in al deze verhalen. Wellicht worden er vragen beantwoord die je zelf, als kijker, ook hebt over het leven.

De maaltijd die verbindt

Mensen zoeken elkaar op omdat zij hun kwetsbaarheid ervaren. Je hebt anderen nodig om te overleven, om antwoorden te vinden op de grote vragen van het leven, om elkaar steun te bieden als het leven moeilijk is, om samen vreugde te ervaren, en je hebt elkaar ook nodig om te sterven.

Bij de programmareeks Het Laatste Avondmaal komt dit allemaal samen.