Concert in the rain

Zware regenval en wind

Soms moet je buigen voor de weergoden ondanks al je inspanningen en al je werk van maanden daarvoor. Dat overkwam ons met het concert A Tribute to Peace van Trijntje Oosterhuis en het Residentie Orkest dat plaatsvond op een unieke plek; in de tuin van het Vredespaleis.

Al maanden waren wij dit concert aan het voorbereiden, overleg vond plaats om de ideale setlist voor een Tribute To Peace samen te stellen. Er werden speciale arrangementen gemaakt zodat nummers als Human Nature van Michael Jackson en Happiness van het laatste album van Trijntje (geproduceerd door Anouk!) voor het eerst door een Symfonisch Orkest begeleid konden worden. Het kostte wat maar dat hadden wij er graag voor over! Repetities vonden plaats en het klonk prachtig en het zag er goed uit! Tot… wij de vooruitzichten van het weer doorkregen.

Ik maakte me zorgen maar kon niet echt geloven dat het mis zou gaan. Intensief werd de weerkaart bestudeerd en het zag er gewoon niet goed uit. Nou vinden er wel meer concerten plaats in de regen maar dit was wel hele zware regen en het podium bood ook niet echt bescherming voor regen en wind. Dat werd een probleem voor violen uit 1700 die krom zouden kunnen trekken van het vocht...Geen verzekering die dit vergoed!

Op de ochtend van het concert overlegde ik met Roland Kieft de artistiek directeur van het Residentie Orkest en besloten we dat we het concert zouden doorzetten en gewoon die middag gingen repeteren. Wegingen het risico nemen en zetten onze hoop en vertrouwen in dat het misschien zou meevallen en de weergoden ons gunstig gestemd zouden zijn.

Maar het viel helemaal niet mee/ Repetities konden nauwelijks plaatsvinden, maar zowel Trijntje als de leden van het Residentie Orkest en de dirigent Ernst van Tiel, zeiden dat ze het concert die avond wilden uitvoeren. Niemand wil natuurlijk 1.700 man publiek teleurstellen en naar huis sturen. Leden van het orkest gingen in de pauze naar huis om hun concertinstrumenten in te ruilen voor hun oefeninstrumenten. Die konden iets beter tegen de regen!

Om 20 uur begon het concert en iets later de zware regen en storm. Na 20 minuten besloten wij het concert te stoppen want het werd te gevaarlijk. De dirigent nam het woord om deze keuze aan het publiek uit te leggen. En dat wij het publiek helaas naar huis moesten sturen maar dat we alles op alles zouden zetten om het concert later te hervatten. Maar eerst moesten we deze bittere teleurstelling slikken; wat een ramp! Het concert hebben we hervat maar deze keer binnen in de Anton Philips zaal in Den Haag – op een stralende warme dag begin april, het had buiten gekund…