Struikelstenen

Wat zijn Struikelstenen?

De naam struikelsteen is de Nederlandse vertaling van het Duitse woord Stolperstein. De stenen liggen voor de huizen waar de Joodse mensen woonden voordat zij in de Tweede Wereldoorlog gedeporteerd werden naar de vernietigingskampen. Inmiddels zijn er in Europa meer dan 61.000 struikelstenen gelegd.
Media Luna onderzoekt of er een herdenking kan plaatsvinden bij deze struikelstenen ingegeven door de methodiek die ook is ingezet bij Ereveld Vol Leven.

Doelstelling van het project

Met behulp van de gemarkeerde plaatsen in de stad Amsterdam willen wij met dit project Struikelstenen zichtbaar maken hoeveel Joodse levens zijn vermoord en weggehaald uit hun huizen door de Holocaust tijdens de Tweede Oorlog. Door mensen van nu te vragen deze vermoorde mensen te re-representeren komen deze struikelsteen voor even tot leven. Voor de huizen waar deze mensen woonden voordat zij vervolgd werden. En ontstaat er een realisatie dat het mensen zijn zoals jij en ik. Zij zijn geen zwart wit foto’s of een gegraveerde naam. Zij maken deel uit van onze samenleving en maken juist met hun grote afwezigheid zichtbaar hoe kostbaar onze vrijheid en vrede van nu is. Door ze te vragen of zij symbolisch voor één dag terug willen keren en ons aan willen kijken. Zij zijn onze zichtbare stille getuigen wat er kan gebeuren als wij onze vrijheid en vrede niet onderhouden.
Dit project is in ontwikkeling.
Mocht u informatie willen over dit project dan kunt u mailen naar info@herdenkenvolleven.nl