Molukkers? Dat waren toch die mensen die treinen en scholen kaapten?

In deze documentairereeks kijken wij terug op een belangrijk hoofdstuk in de Nederlandse geschiedenis waarin de Nederlandse samenleving wordt geconfronteerd met terroristische acties van een groep Molukkers. Iedereen die dit heeft meegemaakt heeft zijn eigen herinneringen en daarmee zijn eigen perspectief. Deze documentairereeks is actueel omdat het inzichten biedt voor het huidige integratiedebat en de radicalisering die daaruit voort kan komen. Deze documentairereeks maakt zichtbaar hoe terrorisme zich kan ontwikkelen.

De kijkers die vandaag de dag geïnteresseerd zijn in crimi-series komen tijdens deze documentaireserie helemaal aan hun trekken. Door alle informatie die de afgelopen jaren is vrijgekomen en de rechtszaken die zijn gevoerd over welke opdracht de Nederlandse regering aan de mariniers heeft gegeven, zorgt ervoor dat je naar deze documentaireserie kijkt als een waargebeurde thriller.

Zeven Terroristische acties in Nederland

Dit waren zeven acties totaal maar het grote publiek kent er vaak maar één. Bij deze zeven terroristische acties sterven in totaal negen onschuldige burgers en zes kapers worden doodgeschoten.

Het grote publiek kent de treinkapingen en de schoolkapingen maar is al bijna weer vergeten dat het om twee treinkapingen ging. Eén in 1975 bij Wijster en anderhalf jaar later in 1977 bij De Punt. Het verhaal van de Molukkers is actueel. Zo biedt het inzichten voor het huidige integratiedebat, maar ook voor de discussies over bijvoorbeeld radicalisering en asielbeleid. Ook geeft deze documentaire een beeld hoe terrorisme kan ontstaan en hoe de jonge generatie Molukkers uiteindelijk besluit om wraak te nemen op het land waar hun vader en vele grootvaders jarenlang trouw aan hebben gezworen.

Het Molukse verhaal is een verhaal van loyaliteit, verraad, heimwee, liefde, wraak en vergeving. Aan de hand van de verhalen van de kapers, de gegijzelden en hun familie, ooggetuigen, mariniers, fotograven en journalisten, politici en bestuurders krijgt de kijker een beeld wie deze mensen waren en hoe het lot je leven soms kan overnemen.